Internetes ár: 0 Ft

Termékajánló

Hírlevél

TOP termékek

Szavazás

Önnek elég áttekinthető-e áruházunk kínálata?
Igen, könnyen eligazodom.
Csak a keresőt használom.
Nehezen találom meg a kapcsolódó termékeket.

Kötészeti tájékoztató

 térképeknél alapvető kérdés a kötészeti megoldás ismerete, ugyanis ezek igen nagymértékben befolyásolják a térkép használhatóságát. Elképzelhető például egy 50X50 cm-es hajtogatás nélküli térképlap (ilyenek a katonai térképszelvények), de ehhez képest alapvetően mást nyújt pl. egy A/4-es méretű 4 cm vastag, keményborítójú Európa atlasz.

Íves térképek
Általában papírból készülnek és nem hajtogatják össze.

Fóliázott-laminált térképek
Az íves térképeket egy vagy két oldalon különböző vastagságú műanyag fóliával vonják be (hideg, vagy meleg laminálás)

Kasírozott-fóliázott térképek
Az íves térképeket valamilyen vastagabb (4-6 mm-es hordozóanyagra, régebben dekoritlemezre, manapság pehelykönnyű műanyag lapokra) ragasztják és általában a felületét egy nagyon vékony fóliával bevonják. Ezekre különleges színes tollakkal már írni is lehet és általában száraz vagy nedves módon letörölhetők. A hordozóanyag alkalmas arra is, hogy zászlócskákat, tűket tűzzenek bele.

Az összes íves térkép lécezhető (fa-, fém- vagy műanyag léc), vagy keretezhető szintén fával, fémmel, vagy műanyaggal.

Természetesen a legolcsóbbak (500-8000 Ft) a papírtérképek, ennél drágábbak a fóliázott-laminált térképek (6000-12000 Ft) és a legdrágábbak a kasírozott-keretezett, írható szúrkálható térképek (20000-300000 Ft).

Különleges megoldásokat is lehet alkalmazni a kasírozott térképeknél, mint például a mágneses, vagy elektromos változatokat. Ez utóbbinál természetesen már nem kell "bedrótozni" a térkép hátoldalát, hanem egy új jelzést egy pillanat alatt lehet ráhelyezni a táblára és az a kiválasztott színben máris világít. Ezen térképek ára 70000-80000 Ft-nál kezdődik a mérettől függően (általában négyzetcentimétertől függ az ár).

Speciális íves térképek (pl. "lézerképek")
Természetesen nem sok köze van ezeknek a rendkívül díszes, általában középkori térképekből átdolgozott igen dekoratív térképeknek a lézertechnikához. Az árak rendkívül szélsőségesek, mert az igen gyenge minőségű kisméretű műanyag keretesek már 800-900 Ft-ért kaphatók, az igényes, jóminőségű, fémkeretes művek azonban igen drágák, 40000-60000 Ft-ba is belekerülhetnek.

Egyszerű hajtogatott térképek
A legközismertebb és legolcsóbb térképfajta, amikor a papírtérképet összehajtják. Az elülső oldalon szokott lenni a térkép, a hátoldalon az egyéb információ. Előnye, hogy többnyire olcsó, de komoly hátránya, hogy teljes egészében szét kell hajtogatni a használat során, emiatt nehezen kezelhető és könnyen tönkremegy.

Borítóval ellátott térképek
A szokványos papírtérképet általában egy kemény (karton) borítóba ragasztják és a hátoldali, nehezen kezelhető helységnévmutatót egy külön kis füzettel helyettesítik, ezáltal a térkép használhatósága jelentősen megnő, különös tekintettel arra, hogy a füzetbe számos olyan információt is elhelyezhetnek, ami a térkép hátoldalára nem fért volna el. Különösen jelentős előnye ezen új típusú térképeknek, hogy "gerincre bígeltek", ami azt jelenti, hogy a borító felső hajtása teljesen kiforgatható a térképlappal együtt, ezáltal nem szükséges az egész térképet szétnyitni, hanem mindig csak azt a részt kell kihajtani, amelyiket használjuk. Eközben a kemény borító megvédi a térképlapokat az idő előtti beszakadástól, kilyukadástól.

Műanyagba hegesztett, hajtogatott térképek
A térképeket "hajtogatásonként" szétvágják és laminálják, majd speciális gépek segítségével úgy összehajtogatják, mint egy egyszerű hajtogatott térképet. Ennek következtében a térkép teljesen vízhatlan lesz, pl. vizisportoknál kiválóan használható. Függetlenül a korszerű technológiától az ár átlagosan alig valamivel több, mint a kemény borítós hajtogatott térképek ára.

Leporelló térképek
A térképet csak egy irányba hajtják meg, mint egy harmonikát. Általában városnéző térképeket készítenek így, hogy könnyen használhassa a túrista. Többnyire idegenforgalmilag jelentősebb városok belvárosát szokták ilyen módon térképre vinni. Úgy is nevezik ezeket a térképeket, hogy "sétálótérképek".

Atlaszok
Az atlaszok általában azért készülnek, mert a korlátozott méretű íves vagy hajtogatott térképi anyagnál sokkal többet, vagy sokkal jobb léptékben kívánják a térképet megjelentetni. Ennek következtében némely ország, város, vagy földrész-atlasz igen nagy méretű és igen súlyos, akár több kilogramm is lehet. Óriási előnye az atlaszoknak, hogy az információk olyan széles skálája helyezhető el bennük, aminek csak az atlasz vastagsága szab határt. Akik atlaszt használnak az utazásaikhoz, azok sokkal jobb eséllyel találják meg az úticéljukat, mint azok, akik hagyományos és lényegesen rosszabb léptékű térképeket használnak.

Természetesen az atlaszok is lehetnek hibásak, mint ahogy tökéletes térkép nincs, de manapság inkább az a jellemző, hogy az atlaszok igen kiváló térképművek. Ez az árukban is megmutatkozik, mert egy atlasz általában 2000 Ft-tól kezdődik és akár a 60000 Ft-ot is elérheti (Times nagy Világatlasz).

Az atlaszoknál a megfelelően használható jó léptéken túlmenően két kötészeti formát érdemes figyelembevenni, mégpedig a hagyományos kötött, vagy az újabban alkalmazott spirálos változatot.