Internetes ár: 0 Ft

Termékajánló

Hírlevél

TOP termékek

Szavazás

Önnek elég áttekinthető-e áruházunk kínálata?
Igen, könnyen eligazodom.
Csak a keresőt használom.
Nehezen találom meg a kapcsolódó termékeket.

A térképek léptéke

A térképek különleges árucikkek olyannyira, hogy semmilyen más áruféleséghez nem hasonlíthatók. Pl. gyakran egy cikkcsoportba sorolják a könyvekkel, holott a térképeknek szinte semmiféle közös vonása nincsen a könyvekkel. Az egyik legfontosabb ismérve a térképeknek és ezt a vásárláskor feltétlenül tisztázni kell, hogy milyen a térképek léptéke. Néhány évtizede az emberek alig utaztak, ezért lényegesen kevesebb térképet használtak, mint ma és a 90-es évek előtt egyáltalán nem volt jellemző, hogy egyazon területről különféle léptékű térképeket készítettek volna. Ma már a térképeknek olyan serege áll a vásárlók rendelkezésére, hogy igen komolyan meg kell gondolni, hogy milyen térképre adjuk ki a pénzt, ugyanis a térkép nem olcsó áru.

A lépték nagyon egyszerűen fogalmazva az a viszonyszám, ami megmutatja, hogy a térképen 1 cm a valóságban hány centiméter. Így ha például egy Európa atlaszra rá van írva, hogy 1:1.000.000, az azt jelenti, hogy minden térképi centiméter a valóságban 1.000.000 cm, vagyis 10 kilométer.

Melyek a legjellemzőbb léptékek és mire lehet az ilyen térképeket használni?

1:1.000.000
Amint fentebb is jeleztük, ezt általában egy Európa nagyságú területet lefedő atlasznál szokták alkalmazni és leginkább arra való, hogy aki nagy távolságokat tesz meg, a kiinduló városból egy másik nagy- vagy kisebb várost megtaláljon. Ennél mélyebb információkat ezek a térképek nem tartalmaznak, ezért helyi közlekedésre többnyire alkalmatlanok.

1:500.000
Egy Magyarországnyi terület ábrázolására alkalmas méretarány és egy papír ívre rányomtatható Magyarország teljes területe. Hazánkban ez a legáltalánosabban használt lépték.

1:300.000
Igen jól használható lépték, sok-sok eruópai országról készült ebben a méretarányban atlasz. Jól alkalmazható egészen kicsi települések és "eldugott utak" keresésekor.

1:200.000-1:250.000 Régebben Magyarországról ilyen léptékben csak katonai térképszelvények készültek, ma azonban egyre több kitűnően olvasható és rengeteg információt tartalmazó atlasz készül.

1:100.000
Egyes régiókról készítenek ilyen kiváló léptékben térképeket, sőt több európai országról is elkészült ebben a különlegesen jó léptékben az ország-atlasz. Mivel itt egy térképi centiméteren 1 km-es területet ábrázolnak, ezért "van hely a térképen" igen sok helyi információ megrajzolására, vagyis ezek a térképek képezik az alapját az ún. "szabadidős" térképeknek, ahol már a helyi szórakozási lehetőségeket is térképileg ábrázolni lehet.

1:50.000
Ez a legelterjedtebb "túrista lépték", itt az erdei utak (szintmagasságok, magassági pontok, patakok, stb.) kitűnően ábrázolhatók.

1:10.000-1:20.000
Ez a "várostérképek" általános léptéke, itt az utcák, a helyi közlekedési vonalak és számtalan információ jól ábrázolható.

A térképi léptékeket gyakran vegyesen használják egy-egy atlaszban, vagyis bizonyos részeket jobb, bizonyos részeket rosszabb léptékben készítenek el, ezáltal a kiadványok több cég megvalósítására is alkalmasak lesznek, pl. az odautazás, a városokba való beközlekedés, sőt a városon belüli tájékozódás is lehetséges ilyen módon.

Válassza mindig útjaihoz a megfelelő léptékű térképeket és ha segítségre van szüksége, akkor írjon nekünk: shop@utikonyv.eu és mi állunk rendelkezésükre. Ne feledjék, hogy az utazáshoz célszerű a legmegfelelőbb térképet, gyakran térképeket megvásárolni, mert még mindig sokkal olcsóbb, mint hogyha eltévednek, ami felesleges kiadásokkal és idegeskedéssel jár. Jó térképpel egyszerűbb és élvezetesebb, emlékezetesebb az utazás.